Translate

dilluns, 28 d’abril del 2014

"Barcelona: tenim un problema..."

Barcelona és una ciutat rica i desigual, preciosament injusta, esquizofrènica. Ja al 2009, segons les Institucions, el turisme feia entrar 20 milions d'euros diaris a la ciutat comtal...però, cada dia més, la precarietat laboral i la privatització minen el sector dels serveis: contractes d'obra i servei, cultura de la por...ni rastre de bona gestió del coneixement, del patrimoni. Això sí, tot molt smart de cara a la galeria...


dissabte, 19 d’abril del 2014

Cicle de cine "Remakes": "La amenaza de Andrómeda"

Dissabte 24 de novembre de 2009

La amenaza de Andrómeda (1971)
Títol original The Andromeda Strain
Dirigida per Robert Wise

La pel·lícula que ens ocupa és la primera adaptació de la novel·la del mateix títol de Michael Crichton, conegut sobretot per ser el pare del techno-thriller i autor de nombroses novel·les adaptades al cinema. L’exemple més paradigmàtic de techno-thriller és Jurassic Park i la seva segona part, Lost World (El món perdut), portades al cinema per Steven Spielberg.


divendres, 18 d’abril del 2014

Cicle de cine "Remakes": "El tiempo en sus manos"

Dissabte 17 d’octubre de 2009

El tiempo en sus manos (1960)
Títol original The Time Machine
Dirigida per George Pal.

L’any 1895 H.G. Wells publicaba The time machine: an invention (La màquina del temps: una invenció), una novel·la de ciència ficció adaptada al cinema en dues ocasions. La pel·lícula que ens ocupa és la primera de les adaptacions de la novel·la, de 1960, que va obtenir un Òscar als millors efectes especials.


dijous, 17 d’abril del 2014

Cicle de cine "Remakes": "Ultimátum a la Tierra"

Dissabte 10 d’octubre de 2009

Ultimátum a la Tierra (1951)
Títol original The Day the Earth Stood Still
Dirigida per Robert Wise

El cinema de Hollywood de la dècada dels cinquanta reflecteix a la perfecció l’ambient que es respirava -a nivell internacional- durant La Guerra Freda, és a dir, les tensions que es van desencadenar entre rusos i americans després de la segona guerra mundial.


dimecres, 16 d’abril del 2014

Cicle de cine "Remakes": "El hombre y el monstruo"

Dissabte 3 d’octubre de 2009

El hombre y el monstruo (1931)
Títol original Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Dirigida per Rouben Mamoulian

La pel·lícula que ens ocupa, si bé és una de les centenars adaptacions de la novel·la de Robert Louis Stevenson L’estrany cas del doctor Jekyll i mister Hyde, és també considerada l’autèntica versió cinematogràfica clàssica de la novel·la. El Jekyll/Hyde de Mamoulian, Fredic March, va obtenir un òscar al millor actor per la seva doble interpretació.


dimarts, 15 d’abril del 2014

Cicle de cine: "REMAKES" (II): introducció

RIMEICS: Cicle de cinema de Ciència Ficció
Del 3 al 24 d’octubre de 2009

Al món del cinema entenem per remake una nova versió d’una pel·lícula previament realitzada. Totes les pel·lícules que presentem en aquest cicle són la primera adaptació cinematogràfica d’idees provinents de la literatura de ciència ficció i totes tenen el seu equivalent remake contemporani.


Cicle de cine "REMAKES"

Abans d'estudiar crítica cinematogràfica vaig proposar un cicle de "remakes" a les Cotxeres de Sants. La veritat sigui dita em vaig empipar molt quan vaig veure que feien una versió "moderna" (és a dir, amb efectes especials "bombo y platillo") d'una de les meves pelis favorites de ciència-ficció...per austera, per reflexiva.

Vaig, doncs, proposar un cicle de cinema sobre "remakes" de ciència-ficció que va ser emmarcat dins les activitats de la Marató de Cinema Fantàstic i de Terror de Sants on, des de llavors, quan puc, col·laboro com a jurat. Em van donar els quatre dissabtes del mes d'octubre i vaig projectar:


divendres, 11 d’abril del 2014

5. El Jardí de les Hespèrides_BCN: Bellesa i Oblit

Barcelona: Bellesa i Oblit va sobre història i iconografía dels monuments de Barcelona. Fruit de l'eròtica del fracàs, el text va destinat als amants de Barcelona, sobretot aquells que viuen la ciutat entre l'orgull i el desencís. 

Aquest cinquè capítol és un monogràfic sobre "El Jardí de le Hespèrides" de Barcelona, executat per Gaudí a finals del segle XIX. Aquest "jardí" són els Pavellons Güell de l'Avinguda de Pedralbes




diumenge, 6 d’abril del 2014

Dibujos animados (III): el monopolio norteamericano

Entre 1919 y 1930 los hermanosFleischer crearán varias series de dibujos animados dotados de gran originalidad, musicalidad y surrealismo. Son responsables de Out of Inkwell, protagonizada por el payaso Koko; de Screen Songs, ancestros del karaoke y videoclips modernos y de los Talkcartoons, dibujos ya hablados de los que nacerá el personaje de Betty Boop, en un inicio de aspecto canino y humanizado posteriormente.


dissabte, 5 d’abril del 2014

Dibujos animados (II): Max Fleischer

Max Fleischer (Viena, 1889 - Los Ángeles, 1972)

Este dibujante norteamericano, hijo de emigrantes judíos del antiguo Imperio Austro-húngaro, llegó a los Estados Unidos a la edad de cuatro años. Concluidos sus estudios en arte inventa el Rotoscopio, con el que se captan movimientos reales humanos y se plasman en el dibujo.


divendres, 4 d’abril del 2014

Dibujos animados (I): orígenes y pioneros

Hace unos años propuse una charla sobre dibujos animados porque hoy día casi todo el mundo piensa que los dibujos son para niños...y que siempre ha sido así...Nada más lejos de la realidad. Quizás sea que lo divertido y lo sorprendente han quedado relegado a la esfera de la inocencia, un campo fértil que parece vetado a los adultos cuando, en realidad, los primeros dibujos animados nunca tuvieron intención de ser un producto para niños. Luego vinieron Disney y la tele y lo cambiaron todo.

dimarts, 1 d’abril del 2014

El rigor histórico de Ridley Scott: mi primera crítica

Esta fue, sin querer, mi primera crítica de cine. Estaba en la universidad y teníamos que visionar la película para la clase de Historia Contemporánea. El texto es rudo y desaliñado...pero le tengo cariño a mi yo de hace diez años. Aquí la dejo tal cual la escribí en su día...