Translate

dimarts, 11 de març del 2014

4. L'Exposició Universal de 1888_BCN: Bellesa i Oblit

Barcelona: Bellesa i Oblit va sobre història i iconografía dels monuments de Barcelona. Fruit de l'eròtica del fracàs, el text va destinat als amants de Barcelona, sobretot aquells que viuen la ciutat entre l'orgull i el desencís.

Aquest quart capítol es dedica a l'Exposició Universal que es va celebrar al parc de la Ciutadella al 1888. Veurem com es construeix el parc i recorrerem el primer itinerari turístic que la ciutat proposava, fent gala de l'espai públic i del seu art urbà. Els subcapítols es distribueixen de la següent manera:

4.1. El parc de la Ciutadella  
4.2. Un primigeni itinerari turístic
       4.2.1. L’Arc de Triomf
       4.2.2. El Saló de Sant Joan   
       4.2.3. Les Estàtues del Progrés: Hermes i el comerç
       4.2.4. La Cascada i el naixement de Venus
       4.2.5. De Prim a López
       4.2.6. López: "el negro domingo"
       4.2.7. Colom
       4.2.8. Güell





A mitjans del segle XIX s’havien erigit nombroses fàbriques i la ciutat estava en plena expansió industrial. Ja al 1835, el viatger francès Charles Didier va escriure que «Barcelona és a Espanya, allò que Milà és a Itàlia». Al 1862, el baró francès Jean-Charles Davillier digué de Barcelona: «És la segona ciutat i el primer port del Regne i ha estat anomenada amb justícia el Manchester de la Península». I deu anys més tard, el periodista i historiador francès Louis Teste deia que era «la més bella de les ciutats modernes, la més activa i la més rica d'Espanya».


En motiu de l’Exposició Universal de 1888, es pretén potenciar Barcelona més enllà de la seva dimensió industrial i s’impulsa l’erecció de la Barcelona moderna en la seva dimensió més tècnica i artística. Es porten a terme a la ciutat obres de complexa enginyeria urbanística, arquitectònica i escultòrica.

Per embellir el recorregut de l’itinerari que proposava l’Exposició es va remodelar l’enjardinament del Pla de Palau i s’il·luminà elèctricament el passeig de la Duana, -actual Avinguda del Marquès de l’Argentera-, el passeig Isabel II, el passeig de Colom i les Rambles. I s’il·lumina també amb gas la zona tocant a l’arc de la Gran Via. Era època de tramvies, ferrocarrils i vapors i, per si fos poc, encara estaven per fer la futura plaça de Catalunya i el parc de la Ciutadella, les obres del qual havien estat adjudicades a l’arquitecte Josep Fontserè, primer director de les obres del parc. El seu projecte original inundava la Ciutadella de jardins més enllà de la seva antiga muralla en el que avui és zona de pas. El lema de Josep Fontserè era: “Els jardins són per a les ciutats com els pulmons per al cos humà”.:

Si vols continuar al següent capítol, clica aquí. Per tornar a l'Índex, aquí


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada